lt

Augustas Alešiūnas: Skaitmenizacija – neišvengiama Lietuvos žemės ūkio ir maisto pramonės ateitis ar nepasiekiama utopija?

Art21 @ 2020-08-28

Iki šiol nėra sukurtos vieningos matavimo sistemos, kuri galėtų tiksliai atsakyti į klausimą, kiek stipriai Lietuva yra pažengusi agromaisto skaitmenizacijos srityje ir kaip ji atrodo tarptautiniame kontekste. Vis dėlto, akivaizdu, kad mūsų šalyje šios technologijos nėra intensyviai naudojamos.

Lietuvoje pradeda didėti susidomėjimas skaitmeninių inovacijų centrais (SIC). Prie to neabejotinai prisidėjo Europos Sąjungos politika, kuri skaitmeninimą nurodė kaip vieną iš savo pagrindinių prioritetų. Tačiau kas tie skaitmeninių inovacijų centrai ir kodėl tai puiki galimybė agromaisto sektoriui?

Metaforiškai skaitmeninių inovacijų centrą galima apibūdinti kaip vaistinę, į kurią atėjęs papasakoji apie savo simptomus ir farmacininkas tau parenka geriausiai tavo poreikius atitinkančius vaistus. Taip tau pavyksta išvengti klaidų ir gauti tinkamus medikamentus problemos gydymui, o ne pasirinkti kažkokį preparatą dėl gražios jo pakuotės, tuo metu taikomos nuolaidos ar įsiminusio pavadinimo.

Kitaip tariant, SIC yra vieno langelio principu veikiantis centras, kuris suburia svarbiausius mokslo, verslo ir viešojo sektoriaus institucijų veikėjus, kurie gali padėti efektyviai skaitmenizuotis to norinčioms įmonėms.

Valstybės ir ES finansavimas šiems centrams auga ir neabejotinai didės artimiausius kelerius metus. Šiuo metu įdomiausia, kuris Lietuvos ūkio sektorius sugebės geriausiai išnaudoti atsiradusias galimybes? Aš manau, kad tai puikus šansas agromaisto sektoriui, nes Lietuva turi išskirtinai geras sąlygas tapti agromaisto skaitmeninių inovacijų šalimi. Mes turime labai aukšto lygio kompetencijas technologijų srityje ir visoje ES pasižymime kaip labiausiai agrarinė šalis per capita.

Šios dvi jungtys leidžia tikėti sėkme. Be to, ši niša, skirtingai nuo kitų, pavyzdžiui, skaitmeninės valdysenos, kur yra aiškus Estijos dominavimas, Europoje neužimta ir stipriai populiarėja tarp privačių investuotojų.

Tą patvirtina ir faktas, kad investicijos į europietiškus skaitmeninių inovacijų agro-maisto sektoriaus startuolius per pastaruosius metus išaugo 72 proc. ir pasiekė 2,4 mlrd. eurų. Ar pavyks mūsų agromaisto sektoriui pasinaudoti šiomis aplinkybėmis ir tapti ES lyderiais? Atsakymą sužinosime per artimiausius kelerius metų.


+370 620 80238
Draugystės g. 20, LT-89167 Mažeikiai, Lietuva

Įmonės kodas: 300635091
PVM mokėtojo kodas: LT100004103016
Atsiskaitomoji sąskaita: LT837290000008467114