lt

Nauja inovatyvi technologija užtikrins ramesnį gyvenimą bitininkams

Art21 @ 2022-02-11

Jei sakytume, kad bitės yra būtinos žmogaus išgyvenimui, nemeluotume. Jos yra vienos iš efektyviausių augalų apdulkintojų, kurių indėlis į ekonomiką yra pakankamai tiksliai apskaičiuojamas. Vis dėlto, pastaruosius dvidešimt metų stebint bičių kolonijų kiekį didėja susirūpinimas dėl jų nykimo. Be to, kiekvienas iš mūsų, jei niekada ir nelaikėme šių medų nešančių darbininkių, esame matę nusivylusių avilius laikančių žmonių veidus tuomet, kai po žiemos avilys neišgyveno ar nebūnant sodyboje pabėgo spiečius. Todėl agromaisto inovacijų dirbtuvės „ART21” nusprendė imtis iniciatyvos ir kartu su partneriais sukurti modernią avilių stebėsenos ir apsaugos sistemą, kuri padidintų bičių darbo efektyvumą, sumažintų jų mirčių kiekį, prisidėtų prie tvaresnio finansų planavimo bei įspėtų ūkininką apie spiečiaus susiformavimą.

Kaip ši technologija veikia?

Programinės įrangos efektyvumas bus užtikrintas draugiška, vartotojui patogia ir suprantama sistemine aplinka bei nesudėtingu sensorinės infrastruktūros avilyje montavimu. Kiekvienam, norinčiam išmėginti kuriamą technologiją, į avilį bus įmontuoti autonominiai sensoriniai davikliai, kurie nuolat matuos tuo metu avilyje esančią temperatūrą, drėgmę bei įvairius akustinius signalus.

Vėliau šie duomenys bus perduodami į centrinį serverį, kuriame pažangūs algoritmai juos apdoros ir ūkininkui patrauklia ir suprantama forma pateiks rezultatus. Remiantis surinktais duomenimis bitininkas realiu laiku bus informuotas apie spiečiaus susidarymo galimybę, bičių motinėlės praradimą, šeimynos užpuolimo atvejus, bendrą avilio sveikatos įvertinimą ir t.t. Tuo atveju, jei avilio ekosistemoje įvyktų staigūs neprognozuoti pokyčiai, savininkui būtų išsiunčiamas automatinis pranešimas apie įvykusius pokyčius.

Technologijos kūrėjai pabrėžia, kad ši sistema nebus susieta su konkretaus tipo jutikliais, todėl bitininkai turės galimybę sensorinę infrastruktūrą įsidiegti patys naudodamiesi aiškia instrukcija ir pasirinkę jiems patrauklius sensorių gamintojus.

Kam to reikia?

Net 84% augalų rūšių ir 76% europietiško maisto gamybos priklauso nuo bičių apdulkinimo (tai sukuria 14,2 mlrd Eur. vertę per metus ES mastu), todėl bičių nykimo pavojus tikrai kelia nerimą viso žemyno mastu. Siekiant išspręsti šį iššūkį buvo įsteigta Europos inovacijų partnerystės (EIP) veiklos grupė, kurios iniciatorių – UAB „ART21“ kartu su mokslo partnerių Gamtos mokslų centru kuriama bičių avilių apsaugos ir stebėsenos sistema yra žingsnis link geresnės bičių ateities Lietuvoje ir Europoje. Ši moderni sistema pasižymės tikslumu, ekonomiškumu bei ekologiškumu ir leis bitininkams net 25 proc. sumažinti patiriamas išlaidas avilių priežiūrai, ketvirtadaliu padidinti produkcijos kiekį bei 20 proc. sumažinti mirusių bičių skaičių.

Pirmųjų bandymų rezultatai – nuteikiantys pozityviai

Praėjusių metų pavasarį buvo pradėti bandymai pasirinktuose bitininkų ūkiuose. Rezultatai technologijų kūrėjus ir šią sistemą išbandžiusius ūkininkus nuteikia pozityviai. Duomenys yra sėkmingai fiksuojami, sensoriai tiksliai reaguoja į rodiklių pokyčius. Artimiausiu metu planuojama surengti lauko dienas, kurios suteiks galimybę plačiam bitininkų ratui iš arti susipažinti su kuriama technologija. Vėliau planuojamas šios pažangios lietuvių sukurtos sistemos plataus masto ūkiuose diegimo etapas.


+370 620 80238
Draugystės g. 20, LT-89167 Mažeikiai, Lietuva

Įmonės kodas: 300635091
PVM mokėtojo kodas: LT100004103016
Atsiskaitomoji sąskaita: LT413500010017004947