lt

Kuriama technologija, tikrinanti veganiško, halal ir košerinio maisto autentiškumą

Art21 @ 2022-04-07

Visi esame susidūrę su situacija, kai užsisakę norimą prekę vėliau supratome, kad gavome ne tai, ko tikėjomės. Tokie atvejai neabejotinai mažina mūsų pasitikėjimą prekybininkais bei kuria įtarią atmosferą visuomenėje. Nors ir sunku tuo patikėti, tačiau maisto sukčiavimo rinka pasaulyje vertinama net 15 mlrd. dolerių, o sudėtinga maisto tiekimo grandinė paverčia maisto sektorių dar labiau pažeidžiamu. Skaudžiai tai atsiliepia veganams bei tiems, kurie dėl religinių įsitikinimų valgo tik halal ar košerinį maistą, kadangi šioms grupėms paprasčiausia tapti nesąžiningų pardavėjų aukomis. Todėl galimybė patikimai autentifikuoti maistą neabejotinai stipriai prisidėtų prie maisto sukčiavimo problemos sprendimo ir didintų vartotojų pasitikėjimą Europos maisto sistema. Tačiau kaip tai padaryti?

Atsakymas – DNR analizės Sistema

Žinoma Ispanijos mokslą į rinkos sprendimus transformuojanti inovatorių įmonė iš Ispanijos „ANZI“  kartu su partneriais iš Lietuvos „ART21“, Izraelio technologijų institutu „Technion“, Bolonijos universitetu ir „Swiss DeCode“ novatoriais iš Šveicarijos kuria lengvai nešiojamą DNR analizės sistemą, kuri gebės patikrinti, ar veganiškame, halal ar košeriniame maiste nėra nepageidaujamų maisto produktų pėdsakų. Be to, gauti skaitmeniniai rezultatai bus tiesiogiai integruojami į produkto atsekamumo sistemą.

Technologijos išskirtinumas – greitis ir patogumas

Projekto metu bus sukurti trys nepriklausomi sprendimai su vartotojui ypatingai patogia prieiga. Per greičiau nei valandą bus galima nustatyti gyvulinės kilmės produktų pėdsakus veganiškame maiste, kiaulienos DNR halal maiste ir kiaulienos, asilų ir arklių DNR košeriniame maiste.

Ypač aktualu tai, kad ši sistema bus labai draugiška vartotojui. Norint ja naudotis nereikės specialių žinių ar įgūdžių, todėl sistema nesudėtingai galės būti pritaikoma maisto pramonės įmonėse, mažmeninėje prekyboje ir kontrolės laboratorijose. Kadangi visi gauti rezultatai bus automatiškai skaitmeninami ir perkeliami į programėlę, visi maisto tiekimo grandinės dalyviai galės gauti informaciją apie norimą produktą, prekinių ženklų patikimumą ir kt.

Apie EIT Food

„EIT Food Ethichain“ projektą finansuojanti „EIT Food“ organizacija yra pirmaujanti maisto inovacijų iniciatyva Europos Sąjungoje, siekianti tvaresnės, sveikesnės ir patikimesnės maisto sistemos visame žemyne. Tai prestižiškiausia tokio tipo organizacija ES, o jos tinklas jungia centrus visame kontinente.

Palaikomi Europos inovacijų ir technologijų instituto (EIT), „EIT Food“ investuoja į projektus, organizacijas ir asmenis, kurie siekia sveikesnės ir tvaresnės maisto sistemos. Taip organizacija prisideda prie inovacijų potencialo įmonėse ir universitetuose puoselėjimo bei agromaisto sektoriaus startuolių plėtros. Be to, įvairių programų metu „EIT Food“ suteikia verslininkams ir specialistams galimybes tobulinti būtinus įgūdžius siekiant maisto sistemos Europoje pertvarkymo.

„EIT Food“ yra viena iš aštuonių inovacijų bendruomenių, kurias įsteigė Europos inovacijų ir technologijų institutas (EIT) – 2008 m. įkurta nepriklausoma ES institucija, siekiant skatinti inovacijas ir verslumą visoje Europoje.

Sužinokite daugiau www.eitfood.eu arba sekite juos socialiniuose tinkluose: Twitter, Facebook, LinkedIn, YouTube ir Instagram.


+370 620 80238
Draugystės g. 20, LT-89167 Mažeikiai, Lietuva

Įmonės kodas: 300635091
PVM mokėtojo kodas: LT100004103016
Atsiskaitomoji sąskaita: LT837290000008467114